concurrentiebeding bij ontslag

De kans is ontzettend groot dat je als werkgever wilt investeren in je medewerkers. Ze moeten zich kunnen ontwikkelen, zodat er kwalitatief goed werk wordt verricht. Je stuurt ze naar cursussen en laat ze op jouw kosten een opleiding volgen, puur omdat je wenst dat deze investering zich uitbetaalt in meer opbrengst. Maar wat als ze besluiten om na alle investeringen er vandoor te gaan naar de concurrent? Of wat als ze zelf een concurrent worden door als zelfstandige aan het werk te gaan? Een concurrentiebeding kan deze opties beperken, maar dan moeten je toekomstige ex-medewerkers zich hier wel aan houden.

Waar moet een concurrentiebeding aan voldoen?

Om een concurrentiebeding rechtsgeldig te maken moet deze aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste mag je een concurrentiebeding enkel afsluiten met een volwassen persoon, namelijk boven de achttien jaar oud. Daarnaast moet deze door beide partijen ondertekend zijn. Je kunt een concurrentiebeding sinds 2015 slechts aan vaste contracten koppelen, tenzij je kunt aantonen dat de medewerker met zeer vertrouwelijke informatie te werk moet gaan. Alleen met die voorwaarde kun je ook een concurrentiebeding in een tijdelijk contract verwerken. Beschrijf in detail om welke werkzaamheden het gaat en voor welk type klanten je medewerker niet in zee mag na het beëindigen van het contract. Tot slot moet je een tijdsbestek beschrijven, wat doorgaans één tot twee jaar betreft.

Concurrentiebeding wordt niet nagekomen

Het kan voorkomen dat je vermoedt dat je oud-medewerker zich niet houdt aan het concurrentiebeding zoals jullie dit samen hebben afgesproken. Je oud-collega heeft ontslag genomen, waarna je opeens allerlei aanwijzingen krijgt dat hij of zij de gemaakte afspraken wat betreft concurrentiebeding niet nakomt. Misschien krijg je van klanten te horen dat ze met een andere partij gaan samenwerken of zeggen ze ineens hun samenwerking met jou op. Wanneer je steeds meer het idee krijgt dat jouw oud-collega er met jouw klanten vandoor gaat of dat zij bij een concurrent zijn gaan werken en jouw informatie gebruiken, is het tijd om actie te ondernemen. Ten eerste kun je het natuurlijk direct aan de persoon in kwestie vragen, maar de kans is aanwezig dat je geen eerlijk antwoord krijgt. Houd hier dus ook rekening mee, want het kan ook zomaar zijn dat je het anders zal moeten aanpakken.

Bedrijfsrecherche inschakelen

Als je zeker wilt weten of jouw oud-medewerker de gemaakte afspraken nakomt, kun je een bedrijfsrecherche inschakelen. Wij zoeken voor je uit of je recht hebt op een schadevergoeding en of de medewerker een boete moet betalen. We verzamelen bewijsmateriaal en leveren een compleet rapport bij jou aan. Op dit moment kun je overwegen om zelf het gesprek aan te gaan met de oud-collega, maar wij kunnen dat ook voor je doen. Zo hoeft de situatie niet persoonlijk te worden en weet je zeker dat het volgens de wettelijke regels verloopt. Wanneer de oud-medewerker weigert de werkzaamheden neer te leggen, kun je een rechter naar de situatie laten kijken. Als de werkgever in het gelijk staat, kun je de kosten op de oud-werknemer verhalen.

Heeft u verder nog vragen over een privé detective of een bedrijfsrechercheur inhuren? Of heeft u vragen over de voordelen privé detective en bedrijfsrechercheur inhuren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder! Wij zijn gelegitimeerd door de politie, erkend door Ministerie van Justitie en Veiligheid en geregistreerd door Autoriteit Persoonsgegevens. Uw informatie is bij ons in veilige handen!